Maximumbedrag fiscaal aftrekbare fietsvergoeding vanaf 1 januari 2024 België

Aanpassingen aan de fietsvergoeding in 2024

Verhoging van de Vergoeding:

Vanaf 2024 stijgt de fietsvergoeding voor woon-werkverkeer van €0,27 naar €0,35 per kilometer. Dit is een significante verhoging die het fietsen naar het werk aantrekkelijker maakt, met name voor langere afstanden.

Jaarplafond van €2.500:

Met de nieuwe regeling komt er ook een belastingvrij jaarplafond van €2,500. Dit betekent dat je tot 7.142 kilometer per jaar belastingvrij kunt fietsen, wat neerkomt op een dagelijkse woon-werkafstand van ongeveer 34 kilometer (uitgaande van 210 werkdagen per jaar).

Sectoren en Werkgevers:

Sinds mei 2023 kunnen alle sectoren deze vergoeding toekennen. Momenteel ontvangt al 16,65% van de werknemers een fietsvergoeding, een stijging ten opzichte van de periode januari tot april 2023. Dit toont aan dat meer werkgevers deze vergoeding aanbieden en het fietsgebruik ondersteunen.

Verschillen per Werkgever:

Echter, er is een verschil in hoe werkgevers deze vergoeding toepassen. Niet alle werknemers staan op gelijke voet, en de voorwaarden en bedragen van de fietsvergoeding kunnen variëren afhankelijk van de werkgever.

Fiscale Vrijstelling:

Voor werknemers die de forfaitaire aftrek van beroepskosten kiezen in hun belastingaangifte, blijft de fietsvergoeding fiscaal vrijgesteld. Als je echter kiest voor het bewijzen van werkelijke kosten, zal de fietsvergoeding belast worden als beroepsinkomen.

Conclusie

Als werknemer heb je dus vanaf 2024 mogelijk recht op een hogere fietsvergoeding, afhankelijk van je werkgever en de afstand die je aflegt naar je werk. Dit kan een extra stimulans zijn om voor de fiets te kiezen als vervoersmiddel voor woon-werkverkeer.

Fietsvergoeding per jaar berekenen?

Bereken je jaarlijke winst aan fietsvergoeding met onze tool